Velký přejezd

0 Comments

DEN 14.

(doba čtení 3 minuty)

Přišel čas na návrat do Taipei, ale brali jsme to optimisticky, protože to znamenalo další jízdu HSR rychlovlakem, tentokrát přes celou zemi. 358 kilometrů za hodinu a půl. Paráda! Tenhle typ dopravy nás nikdy neomrzí.

Vrátili jsme se také do stejného hotelu, kde jsme začínali, a tentokrát (světě, div se!) měla koupelna v našem pokoji dveře. Yes! Ke standardnímu vybavení patřila i konev a pravidelné doplňování čajových sáčků, kávy a lahví s vodou. Normální, že? Inu, v šuplíku byly nachystané ještě další podnětné zajímavě skombinované předměty.

A do třetice jsme se vrátili také na některá místa s jídlem a pitím. Rádi ochutnáváme lokální produkty a speciality, ale přirozeně tak najdeme něco, co pak chceme jíst a pít opakovaně.

Bubble tea je veskrze taiwanský „vynález“. Připravíte ho nekonečně mnoho způsoby; s mlékem i bez, s ovocem, medem, bylinkami, you name it, they have it. Vždycky je výborný, ale my jsme si na něm nejvíce zamilovali žvýkací tapioku.

Rádi máme i mochi. Knedlíčky z rýžového těsta jsou tradiční cukrovinkou na Taiwanu stejně jako v Japonsku. Často je plní sladkou pastou z červených fazolí (naše nejoblíbenější náplň), ale snesou kdejaký experiment, včetně soli. Nejlepší jsme ochutnali na nočním trhu Ningxia (ve srovnání s Shilin a Raohe market byl mnohem menší), ale našli jsme tady zase něco nového včetně této verze mochi:

t14-4
t14-5
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Koule byly o něco větší, než je klasická velikost, vytažené přímo z horké vody a obalené v sezamu a drhnutých arašídech. Těsto je trochu oslizlé a při zakousnutí se táhne jako měkká žvýkačka. Lahoda!

Vyzkoušeli jsme i jiné varianty; na špejli, na grilu, balené z obchodu, kdejaká babka na ulici ručně uňahňá plněnou kuličku a věřte, že bude moc dobrá!

-endy-

OSLÍKUV SPECIÁL:

– bubble tea jsme asi úplně poprvé ochutnali paradoxně ve Veroně, najdete ho i u nás, ale na Taiwanu je považován za běžnou součást dne, v obchodech dokonce prodávají látkové popruhy přes rameno na kelímky, abyste měli svou pravidelnou dávku pořád u sebe

– věřte nevěřte, pasta z červených fazolí je sladká, i z bílých, uděláte z nich i luxusní koláče a pokud návštěvě neřeknete, že jí fazolovou buchtu, nepozná to, true story 🙂 (samozřejmě přislazujete, ideálně medem)

– „tapioka je škrob extrahovaný ze zásobních kořenů rostliny maniok, což je druh pocházející ze severních a severovýchodních oblastí Brazílie“

-mj-

Categories:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *