Překlad slova „chapssaltteok“ (korejsky 찹쌀떡) je koláček z lepkavé rýže:
„chapssal“ (찹쌀) = lepkavá rýže
„tteok“ (떡) = koláček
Tradiční formou úpravy této sladké pochutiny jsou kuličky o průměru asi 5 cm, přičemž těsto se napařuje, vaří nebo ohřívá v mikrovlnce. Takové koláčky můžete naplnit sladkou pastou z červených fazolí či jinou směsí, např. z pomletých ořechů, sušeného ovoce či sezamových semínek.
Moderní verzi chapssaltteoku, jejíž recept vidíte níže, vymysleli první korejští imigranti v Americe a jedná se o pečenou variantu.
SUROVINY NA JEDEN KOLÁČ
MOUKA Z LEPKAVÉ RÝŽE | 3 hrnky |
HNĚDÝ CUKR | 1,5 – 2 hrnky |
MLÉKO | 2 hrnky |
SODA | ½ lžičky |
SŮL | ½ lžičky |
VANILKOVÝ CURK | 1 malý sáček (není povinný) |
VLAŠSKÉ OŘECHY | 1/3 hrnku |
MANDLE | 1/3 hrnku |
PISTÁCIE (nesolené) | 1/3 hrnku |
KEŠU OŘECHY | 1/3 hrnku |
SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA | 1/3 hrnku |
SUŠENÉ BRUSINKY nebo ROZINKY | ½ hrnku |
POZNÁMKY
Použití mouky z lepkavé rýže je absolutní nutnost pro výslednou konzistenci těsta. My kupujeme tuto:
Najdete však samozřejmě jiná balení podle obchodu a výrobce.
Místo hnědého cukru můžete použít bílý cukr.
Náplň koláče je spíše záležitostí osobního vkusu. My máme rádi všechny ořechy, takže do koláče dáváme ty, které jsou zrovna doma k dispozici; stejně tak semínka – hodí se slunečnicová, dýňová, lněná. Dejte ale pozor, abyste ze samého nadšení koláč nepřeplnili; obměňujte tak, abyste stále měli cca 6 pevných ingrediencí.
POSTUP
V míse rozšlehejte mouku, cukr, mléko, sodu a sůl. Vznikne vám tekuté těsto.
Ořechy nasekejte nožem na menší kousky, semínka a sušené ovoce ponechejte v celku.
Všechny tyto ingredience přidejte do mísy (viz výše) a promíchejte.
Výslednou směs nalijte do formy (u nás používáme kulatou silikonovou formu na slaný koláč o průměru 24 cm a hloubce 3 cm).
Formu dejte opatrně do trouby (silikonová je měkká a tekuté těsto se z ní může lehce vylít), kterou jste předehřáli na 190°. Pečte 30-35 minut.
Po vytažení nechejte koláč alespoň hodinu vychladnout než jej z formy vyndáte.
Výsledné těsto bude mít uvnitř měkkou žvýkačkovitou strukturu a na povrchu křupavou krustu. Použijete-li klasickou mouku, koláč bude sice jedlý, ale velice suchý a nijak speciální.
V případě, že koláč nesníte ihned, můžete jej rozkrájet, zabalit do kuchyňské fólie a skladovat v ledničce několik dní.
ZAJÍMAVOSTI
Korejský chapssaltteok chutná velmi podobně jako japonské mochi.
Korejci věří, že koláček přináší štěstí, a připravují jej během tradičních korejských svátků (Seollal a Chuseok) stejně tak jako během oslavy narozenin, svatby či jiných slavnostních příležitostí.
Čas strávený při společné tvorbě koláčků sdružuje a upevňuje rodinná pouta, jejich přípravu spolu s ostatními členy rodiny můžeme přirovnat k citátu „cesta je cíl“.
-endy-