DEN 10.
(doba čtení 4 minuty)
Jižní Koreu zespodu ohrožoval tajfun Mitag. Nejvíce zasáhl Taiwan, ale i my jsme pocítili jeho sílu. Stanice metra byly uzavřeny a obyvatelé Busanu varováni, aby vycházeli pouze v nejnutnějších případech, jelikož hrozí záplavy. Později (po našem přesunu do Soulu) jsme ze zpráv zjistili, že o život v Busanu přišlo 6 lidí a silný vítr s dešťem způsobily kromě záplav i sesuvy půdy.
V západním Pacifiku jsou tajfuny běžné v létě a ještě i na začátku podzimu, proto byste měli být s výběrem termínu cesty velmi opatrní. V lepších případech vás pouze otráví špatné počasí, na horší radši ani nemyslíme. My jsme letěli na přelomu září/října, kdy už je šance na tajfuny minimální, a stejně nás jeden zastihnul.
Den nepřetržitého a neúnavného deště je ideální k tomu pořádně se najíst. Několikrát.
Cestování spojujeme s ochutnáváním různých jídel, především samozřejmě místních tradičních. Některá nám zachutnají tak moc, že je potřebujeme jíst zase a znovu, popř. potom shánět přísady u nás a vařit je doma. Zářným příkladem je jjajangmyeon, který jsme v Koreji měli několikrát: u babi a dědy v Gyoengju, v busanském nákupním Lotte centru a taky jako polotovar k zalití horkou vodou (je moc dobrý a k mání i v ČR!).
Údajně nejkrásnějším jídlem světa má být korejský bibimbap (na obrázku dole vlevo).
Jde o pokrm servírovaný v míse, ve spodu rýže a na ní dokola poskládané různé typy zeleniny (vařené, smažené i syrové), mleté hovězí maso a uprostřed trůní volské oko. Typicky je podáván s gochujangem (korejskou chilli pastou), kterým si jídlo můžete, ale nemusíte přichutit/přiostřit.
Nejvíce nás asi baví curry. Připravíte ho zhruba tak na milion různých způsobů a vždycky je dobré. Ostré či neostré, s rýží, bramborami, zeleninou nebo třeba s řízkem větším než vaše hlava.
Nutno ovšem dodat, že žádné curry nikdy nepřekonalo chuť našeho milovaného řetězce CoCo Curry Ichibanya.
Nesmím zapomenout na kimbap. Na obrázku níže jsou to ta krájená kolečka, co vypadají jako sushi, ale nejsou to sushi. Toto populární korejské jídlo je smotaná rolka řasy s rýží a různorodou náplní z toho, co korejská země dala: ředkve, mrkve, vejce, hovězí, okurky, jarní cibulky…ale syrová ryba ne. A taky se nenamáčí do sójové omáčky, tím byste Korejce mohli i trochu urazit.
Na fotce si ještě všimněte malé plastové lahvičky s banánovým mlékem (vynikající sladké občerstvení) a čaje dole. Na každém hotelovém pokoji v Jižní Koreji, kde jsme byli ubytováni, nám tento čaj z hnědé rýže pravidelně doplňovali. Nic podobného jsme nikdy nepili a musím říct, že chutná opravdu nezvykle (nikomu dalšímu, koho známe, moc nejede), ale my jsme si na něj tak zvykli, že ho pravidelně kupujeme v korejských potravinách a vždy máme doma hojné zásoby.
Korejské jídlo, obzvláště po cestě do Jižní Koreje, se stalo přirozenou součástí našeho jídelníčku asi tak, jako jiní nedají dopustit např. na italské těstoviny.
-endy-
OSLÍKUV SPECIÁL:
– úvodní fotce vévodí v článku zmiňovaný jjajangmyeon
– bibimpap z fotky má nahoře naskládanou mrkev, okurku, zelí s chilli, ředkev, salát, klíčky mungo fazolí s kukuřicí a uprostřed hovězí maso; nad ním je kimchi, tofu, gochujang (korejská chilli pasta) a miso soup (tradiční japonská rybí polévka)
– na obrázku s řízky si všimněte dvou plechovek s vodou po levé straně, nejen v Jižní Koreji je standardně součástí objednaného jídla, obsluha vám ji většinou nalije po vašem usazení a podle potřeby dolévá, případně máte na stole/někde poblíž samoobslužný džbán
– kromě banánového mléka, kimbapu a čaje z hnědé rýže vidíte na poslední fotce rovněž instantní jjajangmyeon a taky malý trojúhelníček, onigiri – v řase zabalená rýže, uvnitř bývají různé náplně: kuřecí maso, losos, vepřové…, skvělá svačinka s úžasným poměrem cena/výkon, nasytí, nestojí moc a prodávají ji snad v každých potravinách
-mj-