Jjajangmyeon (korejsky 짜장면) je hřejivé, uspokojující jídlo výrazně slané chuti připomínající koncentrovanou sójovou omáčku. Korejci jej milují ve všech podobách a my také – s masem i bez, s nudlemi nebo rýží, a taktéž jako instantní jídlo zalité horkou vodou.
Můj recept na přípravu prošel léty úprav a improvizací, ale ve finále je vskutku jednoduchý a rychlý.
SUROVINY PRO 4 PORCE
ČERNÁ PASTA CHUNJANG | ½ – ¾ hrnku |
VEPŘOVÉ MASO | 500g (ideálně vepřová pečeně bez kosti) |
BÍLÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ nebo LEDOVÝ SALÁT | 1/5 hlávky zelí NEBO ½ hlávky salátu |
CIBULE | 1 ks |
JARNÍ CIBULKA | 2 ks |
CUKR | 2 polévkové lžíce |
ŠKROB | 2 polévkové lžíce |
VODA | 5 polévkových lžic |
OLEJ | „odokismus“ |
POZNÁMKY
Černou pastu Chunjang koupíte v asijských a/nebo korejských potravinách či ve specializovaných e-shopech.
Vepřová pečeně bez kosti je nejlibovější, můžete však použít kýtu, plec či krkovici. Variantou k obměně budiž kuřecí prsa nebo tofu.
Hlávkové zelí je tradiční, já však raději používám ledový salát, protože je měkčí.
Cukr lze použít bílý nebo hnědý, zdravější náhražkou je datlová pasta či datlový sirup.
POSTUP
Maso nakrájejte na kostky, salát nebo zelí na proužky, jarní cibulku a cibuli na „bite-size“ kousky.
V hrnci s nepřilnavým povrchem na oleji osmahněte maso (cca 5 min.).
Přidejte zelí/salát, cibuli a cibulku. Míchejte, dokud zelí/salát nezměkne a neztratí svůj objem (cca 2-3 minuty).
Přidejte černou pastu a 2 lžíce cukru. Dobře promíchejte, aby se pasta rozpustila a obalila všechny ingredience v hrnci.
Zalijte dvěma hrnky vody, zamíchejte a nechte pár minut bublat pod pokličkou.
V misce rozmíchejte 2 lžíce škrobu a 5 lžic vody. Přidejte do hrnce a míchejte do zhoustnutí.
Podávejte s nudlemi udon nebo s rýží.
ZAJÍMAVOSTI
– Jjajangmyeon není originální korejský pokrm; ve 2. polovině 19. století jej do Koreje, konkrétně do přístavního města Incheon, přivezli čínští imigranti. Zatímco čínská verze „zhajiangmian“ je světlejší, ta korejská naopak tmavší a sladší.
– V Incheonu je jediné muzeum jjajangmyeonu v celé Jižní Koreji. Nachází se v tamním Chinatownu.
– Jjajangmyeon je nejobjednávanějším jídlem na rozvoz.
– Instantní jjajangmyeon je k dostání i u nás, obvykle pod názvy Chapagetti nebo Chacharoni.
Jjajangmyeon je varianta pokrmu s nudlemi (myeon 면 = nudle), s rýží se mu potom říká jjajangbap (bap 밥 = rýže).
V Jižní Koreji existuje svátek, jenž má být protipólem svatému Valentýnu. Korejci jej slaví přesně o dva měsíce později, 14. dubna, říkají mu Black Day a je zasvěcen lidem bez partnera, tzv. singles. V tento den singles jedí jjajangmyeon ze dvou důvodů: pro jeho černou barvu a pro útěchu poskytovanou lahodným pokrmem – té nezadaní lidé evidentně potřebují spoustu. Pozření „temnoty“ jim uleví.
-endy-