DEN 6.
(doba čtení 4 minuty)
Na dnešek hlásili silné přívalové deště. Ignorovat předpověď a navštívit chrám Bulguksa se ukázalo jako správné rozhodnutí, protože samozřejmě nespadla ani kapka.
Bulguksa je považován za jednu z nejvýznamnějších památek korejské historie a patří na seznam UNESCO. Postavili ho v období Silla (7. – 10. století) a od té doby zažil opakovaná poničení (nájezdy, ohněm, tajfunem…) a následné rekonstrukce, přičemž mluvíme minimálně o čtyřech desítkách větších úprav. Chrám uchovává tzv. „Šest korejských národních pokladů“ – 1) chrám samotný, 2) kamenný most (Blue cloud bridge, na obrázku výše vepředu), 3-4) dvě pagody a 5-6) dvě pozlacené sochy Buddhů.
Po celém areálu jsou zavěšené papírové lucerničky s přáními, zvyk mající svůj původ v Číně, ale rozšířen je různě po Asii, obzvláště na jihu a východě.
Součástí chrámového komplexu Bulguksa, pár kilometrů dál do kopce, je Seokguram Grotto, uměle vytvořená jeskyně, v níž sedí tajemně se usmívající 3,5m vysoká socha Buddhy Šákjamuniho. Je to poutní místo buddhistů, které během naší návštěvy bylo bohužel nedostupné.
ALE! Jednu fotku grotta bychom přeci jen měli!
Tento obrázek pochází z Teddy Bear Museum, kam jsme zajeli po návštěvě Bulguksy. Rozhodně trváme na tom, že tohle muzeum není ani náhodou jenom pro děti. Prohlídka je koncipována jako putování skupiny medvídků…
…cestujících pomocí stroje času. Toulky časem zavedou medvídky napřed do pravěku za dinosaury a poté do období Silla, kam přitáhnou malého T-Rexe.
A to nebylo všechno. Na konci nás čekalo ještě medvědí lapidárium s mírně upravenými slavnými sochami. Celkový dojem muzea působí, jako když pejsek s kočičkou pekli dort, ale je to vtipné, roztomilé, a dokonce i poučné, takže proč ne.
Po návratu proběhla hostina.
Ochutnat korejské barbecue bylo jednou z povinných položek na našem „to-do“ listu, i když slovo „ochutnat“ vlastně není správné. Lepší je zažít. Tohle jídlo si totiž musíte sami připravit, abyste zjistili, že chcete připravovat další a další…
Hledali jsme příjemnou barbecue restauraci, kde bychom slušně pojedli, ale nakonec jsme našli něco lepšího – zapadlou špeluňku místního dědy. Usadil nás do malé místnosti za stůl vedle komínů přepravek na pivo. Jediná cedule na stěně hlásala v korejštině výběr různých druhů vepřového, tak jsme něco vybrali a čekali, co bude dál. Děda zapnul odsávačku, donesl žhavé dřevěné uhlíky do grilu na našem stole, začal ho obkládat masem, rýží, omáčkami, perilovými a jinými listy, mističkami s přílohami (banchany / 반찬), přinesl i nůžky na stříhání masa…zázrak.
Tradiční postup je ugrilovat maso, rozstříhat na menší kousky, spolu s omáčkou a přílohami zabalit do listu a to celé strčit do pusy. Tradiční, ne povinný, ale přesto bychom jej doporučili, protože se všechny chutě báječně smísí. Nejčastější omáčkou je gochujang (červená chilli pasta) a z příloh třeba česnek, kimchi, marinované ředkve, krájený kořen lotosu aj.
Jídla byla hromada a chutnalo skvěle, takže jsme věděli, že si celý zážitek při nejbližší příležitosti zopakujeme.
-endy-
OSLÍKUV SPECIÁL:
– splněné přání ve třech krocích snadno a rychle: pořiďte lampion, napište na lístek své přání, zavěste ho do lampionu a tadá…, (v případně nefunkčnosti doplňte postup o krok číslo čtyři – zopakujte krok jedna až tři)
– originál sochy Diskobola (od sochaře Myróna) je uložen v Národním muzeu v Římě, sochu Davida (od Michelangela) najdete v Akademii krásných umění ve Florencii (před Akademií stojí napodobenina sochy Davida)
– výběr masa na korejské barbecue proběhl náhodně, Andy z korejských nápisů trochu tušila, co jsme objednali, ale stejně jsme si do poslední chvíli nebyli jistí
-mj-