(doba čtení 3 minuty)
Korejská kuchyně je známá pro svou pálivost, ale také neobvyklé chutě, které v jiných zemích nenajdete. Dnes vám spolu s Ovečkou, odborníkem na slovo vzatým, představíme 4 husté fermentované korejské pasty a povíme si, která asijská jídla jimi můžete dochutit, popř. kde slouží jako základ celého pokrmu.
Všimněte si koncovky „jang“ (장) u všech čtyř názvů; pokud se bavíme o jídle, je to označení pro fermentovanou pastu/omáčku ze sójových bobů. Další ingredience potom dodají specifickou chuť a aroma.
1. GOCHUJANG
CO TO JE: červená pikantní chilli pasta z lepkavé fermentované rýže, mletých chilli papriček gochugaru, sójových bobů a soli.
JAK TO CHUTNÁ: pichlavá, pronikavá sladko-slaná chuť s příměsí pálivosti.
DO ČEHO SE TO DÁVÁ: jako přísada do marinád na maso, do dušených pokrmů, polévek, restované zeleniny, zkrátka všude, kde chcete, aby jídlo mělo lehce pálivý říz, ale zároveň pálivost nepřebíjela chuť základních ingrediencí. / Klasickými korejskými pokrmy, ve kterých hraje gochujang prim, jsou tteokbokki a dakgalbi.
OVEČKA DOPORUČUJE: vyzkoušejte gochujang smíchaný s trochou vody a sójovky jako dip k pečeným, grilovaným nebo restovaným bramborám (zjednodušená varianta receptu na gamja jorim).
2. DOENJANG
CO TO JE: hnědá pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů, vody a soli.
JAK TO CHUTNÁ: chuť podobná sójové omáčce, ale s intenzivnější slanou chutí a hutnější texturou.
DO ČEHO SE TO DÁVÁ: do vývarů, polévek nebo dušenin a jako základ pasty ssamjang. Trochu pasty můžete přidat všude tam, kde chcete mít výraznější slanou chuť, tato pak bývá popisována jako „hutně zemitá“. / Klasickým korejským pokrmem s touto pastou je doenjang jjigae.
OVEČKA DOPORUČUJE: přidejte lžičku doenjangu do vašich oblíbených instantních nudlí a podávejte s nasekanou jarní cibulkou a rozpůleným vajíčkem na hniličku.
3. SSAMJANG
CO TO JE: pasta ze sójových bobů, chilli pasty, česneku a sezamového oleje; v podstatě kombinace doenjangu a gochujangu.
JAK TO CHUTNÁ: intenzivně slaná chuť s jemným řízem chilli a česneku.
DO ČEHO SE TO DÁVÁ: ssamjang je tzv. „korean dipping sauce“ – slouží k namáčení grilované zeleniny a kousků masa zabalených v listu (korejské barbecue), ale můžete jím ochutit zeleninové saláty, ryby nebo smažené nudle.
OVEČKA DOPORUČUJE: smažená rýže bude vždycky chutnat lépe s nasekaným česnekem, zázvorem a ssamjangem.
4. CHUNJANG (známá také jako jjajang)
CO TO JE: pasta z černých sójových bobů, soli a pšeničné mouky dobarvená karamelem.
JAK TO CHUTNÁ: silná hořko-slaná chuť s jemně sladkým dojezdem na jazyku.
DO ČEHO SE TO DÁVÁ: klasickým korejským jídlem s černou pastou je jjajangmyeon, popř. jeho varianta s rýží jjajangbap. Někteří lidé si také libují v černé variantě tradičních tteokbokki.
OVEČKA DOPORUČUJE: do jjajangu je vhodné přidat cukr nebo datlovou pastu, abychom potlačili hořkost.
Každou pastu je možné koupit v ČR v korejských, popř. asijských potravinách, ať už se jedná o kamenné nebo online obchody. Pokud si nejste jistí, zdali vám bude chutnat, kupte pro začátek raději menší balení, ta kilová nechte na dobu, kdy zjistíte, že už bez nich nedokážete fungovat.
V budoucnu dodáme korejské recepty přímo od Ovečky, abyste mohli pasty vyzkoušet v praxi. Počkejte si na to. 😉
-endy-